De ce Facebook cenzurează o conferință despre creștinism și libertatea religioasă?

De ce Facebook cenzurează o conferință despre creștinism și libertatea religioasă?

Vă punem la dispoziție traducerea unui articol publicat pe data de 9 Aprilie 2019 sub semnătura Dr. Augusto Zimmermann ce privește problematica libertății religioase în spațiul social media pe care îl considerăm la fel de valabil și astăzi:

„În fiecare zi, milioane de creștini din întreaga lume sunt persecutați pentru credința lor. Deseori sunt intimidați, abuzați și fricați de viața lor, din cauza angajamentului lor cu Hristos.

Raportul Pew Research Center, care analizează libertatea religioasă în 198 de țări și teritorii, relevă că creștinii sunt cel mai persecutat grup religios din lume în prezent.

Cercetările arată un uluitor număr de 11 creștini măcelăriți în fiecare oră pentru credința lor – 100.000 de martiri creștini pe an. Numai în ultimele două săptămâni, au fost atacuri asupra creștinilor la o biserică din Nigeria cu 32 de morți; în Filipine, un atac a ucis mai mult de 20 de creștini, ca să nu mai vorbim de cei opt morți într-un atac pe piața Somaliei și cei nouă morți în Egipt.

Dar intoleranța față de creștini se strecoară încet în societățile noastre occidentale? Credința este împinsă din viața publică în țări precum Australia, Marea Britanie și America? Este pentru creștini timpul de a lua mai mult decât o poziție pentru a-și revendica locul potrivit în societatea noastră? Dacă da, cum ar trebui creștinii să abordeze această problemă?

Aceasta și alte probleme corelante vor fi abordate în „Libertatea religioasă la răscruce – Rise of the Anti-Christian Creiment in West” – o conferință legală în timp util care va avea loc la Colegiul Sheridan din Perth, Australia de Vest, în perioada 14-15 iunie (2019).

Totuși, Facebook consideră că materialele referitoare la o conferință despre libertatea religioasă încalcă „standardele comunității lor, astfel încât nimeni altcineva nu o poate vedea”. Facebook a cenzurat arbitrar acest eveniment semnificativ.

Aveți în vedere că aceasta nu este doar o simplă conferință. Lista noastră de vorbitori include câteva dintre cele mai bune minți de juriști din Australia. Acesta este un eveniment juridic important și intenționăm să publicăm lucrările conferinței în jurnalul de drept al The Western Australian Jurist, publicația universitară a Western Australian Legal Theory Association (WALTA).

Lista noastră de participanți – vorbitori și moderatori – include unele dintre cele mai bune minți de juriști din Australia: Christopher Brohier, Martyn Isles, John Steinhoff, printre mulți alții. Participanți în calitate de moderatori sunt unii dintre cei mai distincți membri, atât din trecut, cât și din prezent, ai parlamentului din Australia de Vest, inclusiv fostul președinte Michael Sutherland.

Vorbitorul nostru principal este nimeni altul decât un avocat constituțional american – distinsul profesor emerit William Wagner de la Western Michigan University, Thomas Cooley Law School. Este un expert recunoscut pe plan internațional în drept constituțional și bună guvernare și un avocat constituțional american de renume care a primit premiul Beattie pentru excelență în predare, pentru că a contribuit cel mai mult la educația juridică a studenților.

Funcțiile publice ale profesorului Wagner includ funcția de judecător federal în instanțele din Statele Unite, avocat în Senatul Statelor Unite, asistent principal avocat al Statelor Unite în Departamentul Justiției și diplomat american. Este autorul a numeroase articole, cărți și alte publicații, inclusiv un best seller național; numărul unu din categoria sa.

În calitate de avocat principal în multe chestiuni în fața Curții Supreme a Statelor Unite, profesorul Wagner a scris rapoarte în numele a multe organizații creștine. De asemenea, a scris rapoarte, mărturii și dovezi în forumuri precum Curtea Supremă Suedeză, Congresul SUA și parlamentul britanic. El s-a adresat în numeroase audiențe executive, legislative, parlamentare și judiciare din întreaga lume și a fost prezentat la diferite forumuri diplomatice, inclusiv Consiliul pentru Drepturile Omului din Organizația Națiunilor Unite, la Geneva.

Mai presus de toate, acest eminent jurist academician are un interes special în construirea și păstrarea mediilor în care oamenii creștini pot împărtăși Evanghelia fără persecuție și asuprire.

În ciuda participării tuturor acestor distinși vorbitori și moderatori, Facebook tocmai a cenzurat în mod arbitrar conferința noastră juridică majoră. Într-adevăr, Facebook refuză să permită oricui să posteze informații despre această conferință. Pur și simplu susține că conferința noastră a „încălcat standardele comunității” cumva.

De exemplu, un profesor de drept a încercat să anunțe conferința pe Facebook. Anunțul său a fost respins. Aceasta mi-a scris într-un mesaj privat: „Această prostie de blocare a Facebook este îngrozitoare. Am încercat să distribui linkul pe pagina de Facebook conectată la blogul meu, dar a apărut o „eroare”. ”

Bunul profesor nu a fost singurul care s-a confruntat cu cenzura conferinței noastre despre libertatea religioasă.

Când unul dintre vorbitorii noștri a postat că este o onoare pentru el să prezinte o lucrare la o conferință atât de prestigioasă, Facebook l-a împiedicat imediat să facă acest lucru pe Facebook. Mesajul său a fost imediat blocat și vorbitorul nostru a fost informat că nu poate fi făcut un astfel de anunț, deoarece se presupune că conferința noastră „contravine standardelor comunitare [Facebook], astfel încât nimeni nu o poate vedea”.

Acest lucru este absolut îngrozitor și constituie în mod obiectiv un exemplu neobișnuit de cenzură a ideilor pe social media.

A propos, Facebook a fost în centrul atenției internaționale anul trecut, după o anchetă a Congresului S.U.A. pe această rețea de socializare. În timpul mărturiei sale de șapte ore la ședința comună a comisiilor de comerț și justiție ale Senatului din SUA, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost întrebat dacă Facebook a fost angajat într-un model de prejudecăți și cenzură politică. Răspunsul său a fost un non-răspuns destul de atent care i-a făcut pe mulți creștini și conservatori să se întrebe cu adevărat dacă acest răspuns ar putea fi luat ca dovadă că Facebook este o platformă pentru doar anumite tipuri de idei.

De asemenea, s-ar putea să ne întrebăm dacă toată această cenzurare și eliminare a conținutului conservator și creștin de către social media nu ar fi fost agravată de recentul anunț al guvernului Morrison, potrivit căruia Australia va deveni prima țară din lume care introduce condamnări la închisoare și miliarde de dolari amendă pentru giganții din social media care nu elimină rapid așa-numitele materiale „extremiste” de pe social media.

În mod alarmant, premierul și-a manifestat susținerea pentru reglementarea companiilor de social media dacă nu reușesc să acționeze împotriva utilizării platformelor lor pentru răspândirea așa-numitului „extremism”.

Sunt total neimpresionat. Acest lucru exercită o presiune enormă asupra giganților din social media, ceea ce poate duce în mod evident la niveluri nejustificate de cenzură a ideilor „controversate”, inclusiv a celor manifestate de creștinii conservatori.

Căci știm foarte bine că stânga radicală etichetează adesea drept „extremist de dreapta” oricine ar putea fi situat pe partea conservatoare a spectrului ideologic. Acest lucru se întâmplă în special atunci când vine vorba de creștinii care îndrăznesc să exprime idei tradiționale pe tărâmul politic.

Acești creștini sunt adesea etichetați „extrema dreaptă” fără alt motiv decât că pledează pentru valori sociale conservatoare, inclusiv sfințenia vieții umane și definiția tradițională a căsătoriei.

Facebook a cenzurat arbitrar conferința noastră. Dar cred că asta dovedește întregul punct al conferinței. Există într-adevăr o creștere considerabilă a sentimentului anticreștin pe tot globul, inclusiv în societățile noastre occidentale.

Și ar trebui să adaug nu este doar libertatea religioasă care este în joc. Este libertatea de exprimare în general. Libertatea de exprimare este cu siguranță la răscruce, iar Facebook tocmai a dovedit, fără nicio îndoială, acest lucru.”

Dr. Augusto Zimmermann este profesor și șef de drept la Colegiul Sheridan din Perth; Profesor de drept (adjunct) la Universitatea Notre Dame Law School, Sydney și președinte al Western Australian Legal Theory Association, WALTA.

Traducerea din limba engleză a fost realizată de către domnul Teodor Pascariu, masterand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași şi a fost publicată în limba română pentru prima dată pe site-ul SSTI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *